Mati Blind Berg. Foto: SSR

Efter kritiken – nu ska sameministern träffa SSR

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken från flera håll. Nu ska Svenska samernas riksförbund (SSR) få träffa sameministern.

– Vi är glada över att det faktiskt blir av, om än inte förrän nästa år, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR.

SVT Sápmi har tidigare rapporterat om hur same- och kulturministern Parisa Liljestrand nekat personligt möte med Svenska samernas riksförbund (SSR).

Detta mötte hård kritik från bland annat SSR själva, vars ordförande Matti Berg Blind anklagade ministern för att medvetet blunda för samiska frågor.

Parisa Liljestrands  tidigare förklaring till varför ett enskilt möte med SSR inte skulle komma på fråga detta året var att hennes fulla schema inte skulle tillåta det. Men som SVT Sápmi sedan kunde visa så var det ett flertal andra kulturföreningar och organisationer som inte alls delade SSR:s upplevda ointresse från ministerns sida.

”Bra att hon ändrat sig”

Men nu, en dryg vecka efter SSR:s första uttalande, har sameministern officiellt meddelat SSR att de kommer att få sin chans att samtala med henne under ett enskilt möte i början på kommande år. Jenny Wik Karlsson, jurist vid Svenska samernas riksförbund, är nöjd med utfallet.

– Vi är glada över att det faktiskt blir av, om än inte förrän nästa år. Det ger oss tid att planera och se över innehållet för mötet också.

Även ordföranden Matti Blind Berg bekräftar att Parisa Liljestrand nu tackat ja till ett möte, men att något exakt datum inte hunnit fastställas ännu.

– Det är väl bra att hon ändrat sig och tar sin tid att sätta sig ner och samtala med oss. Det kommer säkert bli ett lyckat möte, bara det nu blir av också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.