Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Muonio koncessionssameby berättar att hatet mot samebyn har eskalerat och nu tar man hjälp av Amnesty Sápmi. Foto: SVT

Efter hatstormen – Muonio tar hjälp av Amnesty: ”Hatet har eskalerat”

Uppdaterad
Publicerad

Splittringen i Pajala-området är långt ifrån över.

Nu tar Muonio koncessionssameby hjälp av Amnesty Sápmi.

– Hatet har eskalerat, säger Tomas Sevä, vice ordförande i Muonio.

I februari rapporterade SVT Sápmi att splittringen var stor i området kring Pajala.

Anledningen är att Muonio koncessionssameby sedan en lång tid tillbaka har försökt att få tillbaka sin status som skogssameby, men motståndet är stort från bland annat skogsägare.

Tomas Sevä, vice ordförande i Muonio, berättade då om att hot och hat blivit en del av deras vardag. Nu menar han att det blivit ännu värre.

– Jag upplever att hatet har eskalerat. Jag förstår inte varför folk inte vill oss väl när vi jobbar så hårt för att kunna bedriva renskötsel på sedvanligt vis. Jag är bestört, arg och besviken på samhället, säger han.

Ber om hjälp från Amnesty

Nu har samebyn vänt sig till Amnesty Sápmi och sökt hjälp där de jobbar mycket mot hat och hot.

– Vi är tvungna att nyttja vårt nätverk för vi vill vara kvar och ha lugn och ro. Men framförallt vill vi inte att man förföljer våra barn och barnbarn i sin rätt att bedriva sin renskötsel och ta över efter sina mor- och farföräldrar.

Amnesty ska nu se över saken och göra vad de kan.

– Vi ser framemot att få deras syn på saken och att vi ska hitta något sätt att uppmärksamma det här så att de känner att de har stöd och inte står helt ensamma i sin kamp, säger Eva Forsgren, ordförande Amnesty Sápmi.

För några veckor sedan släppte Brå för första gången en rapport om hatbrott mot samer där drabbade delade med sig av skrämmande minnen och upplevelser.

– Så fort det blir tal om samiska rättigheter så tenderar hot och hat att öka och blossa upp vilket vi alltid har uppmärksammat, säger Forsgren.

Skillnad på samebyarna

Det finns i dag 51 samebyar i Sverige. 33 av samebyarna är fjällsamebyar och tio är skogssamebyar. Den skogssamiska renskötseln är mer stationär och skogssamebyarnas områden är rundare än fjällsamebyarnas.

Det finns också åtta så kallade koncessionssamebyar där man endast har rätt till renbete på mark som länsstyrelsen bestämmer. De ansöker om koncession, tillstånd, för att få bedriva renskötsel.

Vidare saknar koncessionssamebyarna skogssamebyarnas rätt till jakt och fiske på annans mark.

Muonio har länge arbetat för att bli en skogssameby, redan 1993 undertecknades en motion i Sametinget av Bengt Sevä om att återfå skogssamebystatus.

Källa: Sametinget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.