Eirik Larsen tillträder tjänsten på Samerådet i augusti 2023. Foto: Samerådet

Eirik Larsen ska leda Samerådets människorättsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Samerådet har utsett Eirik Larsen till chef för rådets avdelning för mänskliga rättigheter. Han är jurist och kommer från Skánik på norsk sida. 

– Jag är glad över möjligheten att få arbeta för en samisk organisation, säger han i ett pressmeddelande. 

Eirk Larsen har de senaste fem åren varit politisk rådgivare åt Sametingsrådet i Norge.  

– Han har lång erfarenhet från arbete med urfolks mänskliga rättigheter – både på nationell och internationell nivå och i olika roller. Vi är mycket glada över att kunna dra nytta av hans gedigna kunskap, säger Áile Jávo, Samerådets generalsekreterare. 

Vikarie på tjänsten

Tidigare har han arbetat med samiska frågor på departementsnivå i Norge. Samerådet känner han väl till, eftersom han 2017 vikarierade på den tjänst han nu tillträder. 

– Jag ser fram emot att få ta del av Samerådets arbete, och är glad över möjligheten att arbeta för en samisk organisation och med frågor som jag har stort engagemang för, säger Eirk Larsen i pressmeddelandet. 

Viktigt att skydda

– De mänskliga rättigheterna är under press och det samiska civilsamhället har en mycket viktig roll i att skydda och främja de mänskliga rättigheterna för både samer och andra urbefolkningar, fortsätter han. 

Eirik Larsen tillträder tjänsten den 7 augusti 2023. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.