Experten: Fullt möjligt att bygga ut vindkraften utan att det drabbar renskötseln

Uppdaterad
Publicerad

– Det finns ingenting som säger att man måste offra samernas rättigheter för att klara en grön omställning, säger Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell utveckling vid Kungliga tekniska högskolan.

Han menar att det finns gott om både plats och vind i södra Sverige och andra delar som inte behöver krocka med urfolksrättigheter.

Engagemanget för grön omställning är stort och när han talade i Umeå häromveckan var det både med allvar inför tidsfristen för att ta hänsyn till klimatet men också med omtanke om hur satsningar som utgår från Stockholm drabbar i norr.

Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell utveckling vid KTH och tillika styrelseledamot i Global utmaning. Vid klimatdemonstrationen på torget i Umeå fanns det också tankar om vad grön omställning och kommentarer på beslutet att tillåta bearbetningskoncession för gruvan i Gállok.

– Järnmalm har vi redan och det finns inte något som helst klimatmotiv att låta bygga i en järnmalmsgruva. Det är snarare ett sysselsättningprojekt i sann socialdemokratisk modell, anser han.

Vidare anser han att vi har bråttom att ställa om och få stopp på utsläppen och att 3-5 grader varmare som det befaras bli inte är något som någon har erfarenhet av.

– Det märks först här i norr och jag tycker att Sverige som är ett föregångsland ska skynda på och stoppa utsläppen tidigare än vad riksdagen klubbat. Vi har ett decenium på oss.

När det gäller urfolken så menar professorn att det knappast är de som bidragit mest till att vi befinner oss i en klimatkris, snarare har de som levt nära naturen varit föredömen.

– Vindkraftutbyggandet kan ske över hela landet, det behöver absolut inte centreras till norr och inte så att det offrar samernas rättigheter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.