Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stabil lassokastning av sonen Isak Matti gjorde att Soppero sameförening lag 1 (Isak och Joakim Matti) tog hem guldet i herrarnas parsprint under Same-SM i Jåhkåmåhkke. Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Far och son tog hem guldet i Same-SM: ”Lassokastningen var stabil”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hölls samiska mästerskapen i Jåhkåmåhkke, där cirka 350 deltagare från hela Sápmi deltog i terränglöpning, lassokastning och sprint.

Under söndagen avgjordes populära parsprinten. Och i herrklassen tog Soppero sameförening både guld och brons.

Under helgen har runt 350 deltagare tävlat i terränglöpning, lassokastning och parsprint i Same-SM i Jåhkåmåhkke. På söndagen avgjordes parsprinten, i barn-, ungdoms-, dam- och herrklass. På damsidan var Unna Čerus lag 2 starkast, Emma Kuoljok och Emilia Eliasson vann överlägset över Stor Lules lag 1. Bronsmedaljörer blev Julia Rensberg och Irja Brandfjell i Daastan Siebrie lag 1.

Rafflande parsprint

I herrklassen tog far och son hem guldet, efter tre pricksäkra lassokastningsrundor av sonen Isak Matti i Soppero sameförening lag 1.

– Det var spännande! I kvalet hamnade vi på plats nio, så vi var lite underdog kändes det som, säger pappa Joakim Matti glatt.

Och det blev kamp om bronsmedaljören. Sopperos John-Tomas Påve gjorde en ”Anja Pärson”, dök som en säl när han korsade mållinjen och tog bronset.

– Jag visste att Esajas (reds anm Esajas Labba i Duoddaras) var alldeles bakom mig, men när jag kände att han inte kommer i kapp mig, så skuttade jag mig i mål. Det var riktigt roligt att det var så dramatiskt, säger John-Tomas Påve.

Silvret gick till Stor Lule sameförenings lag 1 med Niklas Kitok och Nils Ove Kuorak.

Vinnare i Tour de Sápmi

Tour de Sápmi är en tävling som pågår hela helgen. Det innebär att de som ställer upp i den grenen deltar i alla de individuella tävlingsgrenarna (terränglöpning, sprint och lassokastning)och att deras resultat kommer sedan räknas ihop till en slutvinnare. På damsidan var Dearnas Isabelle Omma starkast och Sarek IF:s Antaris Vannar bland herrarna.

Se den dramatiska spurten om bronsmedaljören i videoklippet. Där finns även en vinnarkommentar av Antaris Vannar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.