Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Statsvetaren Ragnhild Nilsson listar fel och utelämnaden av väsentlig fakta i Hane Kjöllers text i Dagens Nyheter. Foto: SVT

Flera fel i Hanne Kjöllers text i DN: ”Utelämnar fakta”

Uppdaterad
Publicerad

Kolumnisten Hanne Kjöller menar i en text på DN att renägare ”utgör ett slags samisk adel.”

Men texten har flera faktabrister säger statsvetaren Ragnhild Nilsson.

– Den bygger på en väldigt förenklad historisk och nutida bild av samisk kultur och renskötsel, säger hon.

I onsdags skrev Hanne Kjöller, kolumnist på Dagens Nyheter, om renskötare och dess roll i samhället. På X (tidigare Twitter) skriver hon att det är första delen av en artikelserie.

”Förenklad bild av samisk kultur”

Texten har rört upp känslor och Ragnhild Nilsson, som forskar kring bland annat frågor om samiskt inflytande, menar att den innehåller flera faktafel.

– Det är viktigt att påtala att det här är åsikter och de behöver inte bygga på fakta. Men det betyder inte heller alltid att åsikter är självstående sanningar, säger hon.

– Och speciellt inte när de underliggande utgångspunkterna som används för de här åsikterna är felaktiga eller utelämnar fakta som i det här fallet bygger på en väldigt förenklad historisk och nutida bild av samisk kultur och renskötsel.

”Är missvisande”

Kjöller menar att renskötande samer i dag har orimligt mycket makt. Hon spekulerar om att några få renskötare kan fälla ett helt industriprojekt.

Men det hon utelämnar, enligt Nilsson, är att renskötare har samma rätt som alla andra har genom äganderätten. På samma sätt som en fårbonde kan överklaga om en industri ska byggas i deras beteshage så kan en renskötare överklaga när något ska byggas på renbetesmark.

Dessutom skyddas renskötseln bland annat enligt internationella bestämmelser om urfolksrätt.

– Är man av åsikten att samerna inte ska vara ett urfolk, att internationell människorättslagstiftning inte ska gälla för renskötande samer i Sverige, då får man säga det, säger Ragnhild Nilsson.

DN: ”En del av arbetet”

Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på DN, svarar att inga sakfel har rapporterats till DN.

”Att det däremot råder olika åsikter om tonvikt, kontext eller argumentation är en självklar del av arbetet på en ledarsida”, skriver hon till SVT Sápmi.

SVT Sápmi har sökt Hanne Kjöller och DN:s ansvarige utgivare Peter Wolodarski.

Se Ragnhild Nilsson lista fel och missvisande uppgifter i kolumnen i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.