Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Niila Inga, ordförande i Laevas sameby, om att det för första gången beslutats om flygförbud för heliskiing för renarnas skull.

Flygförbud på grund av problem med heliskiing

Uppdaterad
Publicerad

För första gången ansökte tre samebyar om flygförbud för helikopter inom vissa fjällområden – och nu har de fått det beviljat av Transportstyrelsen.

– Det är ett stort problem för oss, därför är det så bra att vi fick till det här förbudet, säger Niila Inga, ordförande i Laevas.

Området som omfattas av flygförbudet inom Laevas ligger norr om Kebnekaise massivet. Förbudet gäller från och med 18 april två veckor framåt till den 1 maj.

– Just i det här området är det heliskiing som vi har problem med. Det kan vara åtta, nio helikoptrar som flyger omkring hela dagen, så länge som det är ljust. De besvärar renarna och driver dem åt olika håll, säger Niila Inga, ordförande i Laevas.

Ökat från år till år

Det är första gången som samebyarna Laevas, Gabna och Talma ansöker om flygförbud hos Transportstyrelsen och får det beviljat. Anledningen till det är att samebyarna ser att problemet med bland annat heliskiing har ökat från år till år. Man har under årens lopp provat med att ha dialog med helikopterföretagen men problemen har kvarstått.

– Området som nu omfattas av flygförbud är inte inom våra kalvningsland men det är just i det här områdena som majoriteten av våra renar just nu befinner sig. Eftersom det har varit och är en riktigt dålig betesvinter för renarna, så är dom högst uppe på topparna. Förbudet gäller ju bara under två veckor men det är bästa tiden för renarna att få betesro innan kalvningen börjar.

Även grannsamebyn Girjas har idag ansökt om flygförbud för heliskiing.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.