Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Skulle man jämföra med urfolk i övrigt, så tror jag att samerna mår ganska bra, säger forskaren Jon Petter Stoor som varit med om att göra undersökningen. Foto: Josefin Holgersson

Samer är tjockare och gladare – första nationella undersökningen av samers hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Samer är tjockare och gladare än befolkningen i stort. Så skulle man kunna tolka den första nationella folkhälsoundersökningen, som presenterades på tisdagen.

Den visar att samer har en god allmän hälsa och ett bättre psykiskt välbefinnande.

– Skulle man jämföra med urfolk i övrigt, så tror jag att samerna mår ganska bra, säger forskaren Jon Petter Stoor vid Umeå universitet.

En mindre andel samer jämfört med rikssnittet uppger att de har sömnsvårigheter (38,0 mot 43,5 procent).

Bland det positiva är också att färre samer är stillasittande i mer än tio timmar per dag. Riskkonsumtion av alkohol och tobak är också mindre än för befolkningen i övrigt. Och även om det är en någon större andel som uppger att de någon gång övervägt eller försökt att ta sitt liv, så är det psykiska välbefinnandet högre bland samer (87,0 mot 85,3 procent).

Fler lider av övervikt

Men allt är inte positivt ur ett folkhälsoperspektiv. En större andel samer lider av övervikt och fetma. (59,3 mot 52,7 procent).

När det gäller matvanor visar undersökningen att en mindre andel samer äter grönsaker och rotfrukter minst en gång per dag (56,7 mot 65,7 procent i den övriga befolkningen).

En större andel samer än befolkningen i övrigt uppger att de har värk och smärta i olika delar av kroppen.

Problem i rennäringen

– Vi vet ju att många av dem som arbetar inom renskötseln har dessa problem. Det kan vara det som avspeglar sig här, säger Jon Petter Stoor som varit med om att göra undersökningen.

Resultaten ligger överlag i nivå med den övriga befolkningen. De flesta samer, 73 procent, uppger att de har en god allmän hälsa.

Samer uppger psykiska besvär som ängslan, oro eller ångest i samma utsträckning som den övriga befolkningen, liksom sjukdomar som högt blodtryck och diabetes.

– Det är ungefär som Sverige i stort. Det är en positiv överraskning får man väl säga, säger Jon Petter Stoor.

Nästan 4 000 deltog

Undersökningen ”Hur mår samer i Sverige?” gjordes 2021, samma år som den nationella folkhälsoundersökningen. Den genomfördes i samarbete med forskargruppen Lávvuo vid Umeå universitet. Deltagarna kommer från hela landet, och totalt har 3 658 samer i åldern 18–84 år svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.