Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förhandlingarna mellan gruvföretaget och samebyarna har pågått i över tre veckor. Foto: Anne-Ravna Allas/SVT Sápmi

Förhandlingarna mellan samebyarna och gruvföretaget är klara

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen avslutades de över tre veckor långa förhandlingarna mellan Laevas och Gabna samebyar och gruvföretaget Copperstone Resources.

– Det har varit tunga veckor, säger Niila Inga, ordförande Laevas sameby.

– Det är självklart att det har varit tunga veckor. Att höra att vi inte förstår vårt eget bästa, att vi inte kan jobba med renar. Företaget har på alla sätt försökt förminska våra berättelser, säger Laevas samebys ordförande Niila Inga.

Ansökan bör inte beviljas

Parterna har i dagarna fått föra fram sina slutpläderingar som rör Copperstone Resources ansökan om miljötillstånd för att öppna den stängda Viscaria-gruvan som ligger i Goddegobba, Kiruna inom Laevas sameby. Även Gabna sameby är berörd.

– Det här är en ansökan som inte bör beviljas, med anledning av konsekvenserna för Laevas sameby. Om domstolen ändå skulle komma fram till att den är tillåtlig, så behövs villkoren utformas på ett sätt att förutsättningarna ges helt enkelt för Leavas att kunna nyttja det här området, säger Inger-Ann Omma, juridisk företrädare Laevas sameby.

Föreslår kompensation

Gruvföretaget Copperstone Resources menar att de har prioriterat miljöåtgärder som vattenrening och geomorfolgiska efterbehandlingar. De föreslår även kompensation för Laevas sameby, men samebyn ger inte mycket för förslagen. De har sedan starten av förhandlingarna varit tydlig med att om gruvan öppnas så blir påverkan på samebyn alltför stor.

– Vi kan absolut förstå deras argumentation men vi kan dock konstatera att vi delar inte samma syn på den påverkan som vår verksamhet kommer att ha på rennäringen, säger Anna Tyni vice VD Copperstone Resources.

Dom meddelas den 22 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.