Inger Ann Omma från Vapstens sameby. Foto: David Rydenfalk Sameradion & SVT Sápmi

Vapsten utsatt för hård press inför rallybeslut

Uppdaterad
Publicerad

Vapstens företrädare vittnar nu om hård press på samebyn. Påtryckningar genom telefonsamtal, mejl och försök att få till möten har bombarderat samebyn, med en förväntan om uppgörelser inför Svenska rallyt i Västerbotten.

– Det vi har varit med om här saknar motstycke, säger juristen Inger-Ann Omma, medlem i samebyn, till SVT Sápmi.

Rally-VM som ska avgöras runt Umeå i februari har så sent som idag varit en sak mellan Rally Sweden och berörda parter. Med förlängning till och med fredagen har nu Rally Sweden nått uppgörelser med samtliga parter och först nästa vecka kommer länsstyrelsen att fatta de formella besluten om ett stundande VM.

Inger-Ann Omma berättar nu om en process som inte har liknat någon annan prosess.

– Vi har ändå talat med vindkraft- och gruvbolag, men detta saknar verkligen motstycke hur olika företrädare, tjänstemän och politiker hållit på att mejla och ringa och försöka påverka saker i tävlingsarrangörens riktning. Fattar man beslut med tidsbrist kan det riskera rättssäkerheten, säger hon.

”Vi får utvärdera”

Samebyn har till sist ändå tecknat ett avtal med arrangörerna. I och med det har båda de berörda samebyarna ett avtal. Merete Omma, ordförande i Vapstens sameby, beskriver processen som komplex och säger att man nu nått en uppgörelse som får fungera för det ”pilotår” som rallyt blir.

– Sen får vi utvärdera, säger Merete Omma.

”Så här får det inte gå till”

Inger-Ann Omma menar att samebyns kritik kvarstår. Beslut ska inte fattas med sådan press som det blev när tjänstemän, enskilda och politiker fullständigt bombarderat samebyns medlemmar. Hon tycker också att utredningen med anledning av tidsbristen måste göras bättre i framtiden.

– Vi blev också pin-pointade och jag vet inte ens vad som kunnat hända om vi sagt nej. Såhär får det bara inte gå till, vi är ju också en näring som bör beaktas när politiker engagerar sig i en sådan här fråga.

Själva uppgörelsen är omgärdad av sekretess och samebyn kan inte uttala sig om detaljerna.

SVT Sápmi har tidigare talat med kommunföreträdare som är väl medvetna om den tidspress som spelat in och näringslivschefen för Umeå kommun sa i en tidigare intervju att man har mycket att lära av processen.

”Svårt att veta vad alla sagt”

Kommunalrådet Hans Lindberg (S) svarar SVT i ett sms under fredagskvällen och skriver att det är svårt att veta hur hårt enskilda politiker har pressat på.

– Det är många politiker som har varit involverade i dialogen från Västerbottens kommuner och jag har svårt att veta vad alla förtroendevalda sagt. Men från kommunens sida, har vi för att lyfta upp samernas frågor, tillskapat ett företagsråd där man bland annat ska diskutera renskötsel, markfrågor och företagsdriftsfrågor, skriver Hans Lindberg i ett sms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.