Randi Marainen är den första att tilldelas mästarbrev i samiskt silversmide på svensk sida. Foto: Beatrice Iren Fløystad

Första mästaren i samiskt silversmide

Uppdaterad
Publicerad

Randi Marainen, Nedre Soppero, har tilldelats mästarbrev i samiskt silver av Sveriges Hantverksråd. Randi har en lång och gedigen erfarenhet inom silversmide och ett mycket vackert formspråk och uttryck och vi har lämnat våra varmaste rekommendationer till Sveriges Hantverksråd, skriver Sameslöjdstiftelsen på sociala medier.

Randi Marainen har arbetat med silversmide i 50 år och det var hon själv som ansökte om att få mästarbrev för tre år sen. Hon har under årens lopp haft både elever och lärlingar men eftersom hon inte innehaft mästarbrev har hennes lärlingar inte kunnat få gesällbrev och där kom tanken till Randi Marainen att ansöka om mästarbrev.

– Jag tänker på de silversmederna som kommer efter mig, att de ska ha möjlighet till att gå vidare även dom till mästarbrev, säger Randi Marainen.

Eftersom Randi uppfyller alla kriterier för mästarbrev har hon inte behövt göra några extraarbeten. Hon har möjlighet att utforma en utställning men har ännu bestämt sig för det.

– Det är klart att det är en ära för mig att jag nu har fått mästarbrevet. Mig veterligen är jag den enda samiska silversmeden i hela världen som fått mästarbrev, säger Randi Marainen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.