Fridays for future strejk i Jokkmokk med Greta Thunberg

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivisten Greta Thunberg är på plats i Jokkmokk för att skolstrejka.

Klockan 12 idag startade Fridays for future strejk i Jokkmokk mitt i snöstormen. En av de strejkande är klimat- och miljöaktivisten Greta Thunberg som också har framfört kritik mot gruvbolaget Beowulf Minings planer att öppna en gruva i Gállok. I samband med skolstrejken pågick också en demonstration mot öppnande av en gruva i Gállok pågår samtidigt.

– Det är jag och tre andra aktivister från Fridays for future Sverige som har kommit hit till Jokkmokk idag för att skolstrejka och protestera i solidaritet med många samiska aktivister mot gruvan som eventuellt planeras i Gállok, säger Greta Thunberg.

Omkring 13 personer deltog i manifestationerna med deltagare från ungdomsorganisationen Sáminuorra, Fridays for future och Giron Sámi Teáhter med skådespelarna Lene Cecilie Sparrock och Kristine Solberg. I övrigt var det omkring 20-25 andra som lyssnade, allt övervakades av två poliser som säger att allt gick lugnt till.

Inga övriga elever var på plats för skolstrejk men Sara Elvira Kuhmunen, ordförande för Sáminuorra, säger att de inte heller hade förväntat sig det på grund av coronarestriktionerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.