Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: ANTON VERHO

Greenpeace blockerade fabrik – greps av polisen

Uppdaterad
Publicerad

40 aktivister från Greenpeace blockerade entrén till den nyöppnade massafabriken i Kemi – i protest mot skogsbruket i Sápmi.

Senare under onsdagen greps 29 aktivister av polisen.

I slutet av september öppnade Metsä Group en ny massafabrik i Kemi, nära den svensk-finska gränsen.

Under onsdagen protesterade 40 aktivister från Greenpeace mot fabriken där man bland annat blockerade huvudentrén till fabriken.

 – Vi avverkar redan på tok för mycket skog för att kunna ha ett hållbart klimat, en levande natur och visa respekt för samernas rättigheter. Massafabriker likt den här kommer att göra ett ohållbart skogsbruk ännu mer ohållbart, säger Dima Litvinov från Greenpeace Sverige i ett pressmeddelande.

Polisen på plats

Vid full kapacitet ska massafabriken ta 7,6 miljoner kubikmeter skogsråvara årligen.

– Fortsätter vi så här har vi snart inga riktiga skogar kvar och därför är jag här i dag för att kräva att den här massafabriken inte importerar virke som kommer från skyddsvärda skogar. De måste skyddas, inte avverkas, säger Christoffer Söderstjerna.

Metsä Group stoppade arbetet i fabriken av säkerhetsskäl som en följd av aktionen. Senare under onsdagen grep polisen 29 aktivister, rapporterar Yle.

– Polisen grep aktivisterna som vägrade lämna platsen, säger Oona Käyhkö, skogsexpert vid Metsä Groups.

”Stort problem för rennäringen”

SVT Sápmi har vid flera tillfällen rapporterat om skogsbruket i norra Sverige. Den för rennäringen så viktiga hänglaven finns i gamla urskogar och när skogar huggs ner och planteras om så försvinner också hänglaven.

– Det mer och mer aggressiva skogsbruket är ett stort problem för rennäringen. Naturbetet försvinner i rasande tempo. För fjällsamebyarna är dessa marker vinterförrådet och skogssamebyarna lever ständigt under detta hot av skogsavverkning och plundring av naturresurser, sade Matti Blind Berg, ordförande för SSR, tidigare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.