Det blir ingen gruva i Fäbodliden. Foto: Berno Jonsson

Guldgruva i Fäbodliden får avslag

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt avslog idag Dragon Mining (Sweden) AB:s ansökan om tillstånd för brytning av guld i Fäbodliden, Lycksele kommun. Enligt domstolen blir de negativa effekterna av gruvan och transporterna av malmen för stora.

Gruvbolaget Dragon Minings ansökan om att bryta guld både i dagbrott och under jord omfattade 500 000 ton malm per år och 22 miljoner ton gråberg deponi ovan jord. Enligt planen skulle malmen transporteras med lastbil till ett anrikningsverk i Svartliden, tre mil från Fäbodliden.

Fordonsökningen på sträckan skulle mer än fyrdubblas och det skulle bli alltför stora säkerhetsrisker för oskyddade trafikanter och buller för boende längs efter vägen, menar domstolen.

Framtidstro igen

Domstolen bedömer också att eftersom renbetesmarkerna i området redan är hårt exploaterade av vindkraftparker och det redan nu är problematiskt att bedriva renskötsel i området, skulle påverkan av en gruva ytterligare försvåra möjligheterna för en bärkraftig renskötsel. Jon Mikael Labba, renskötare i Vapsten sameby, är lättad.

– Det har hela tiden känts som att vi har så lite att säga till om så den här domen gjorde att det lättade och nu har jag fått nya krafter och framtidstro igen. Det är så mycket intrång i det här markerna, om det hade blivit en gruva här så skulle det inte finnas plats för oss nåmer, säger Jon Mikael Labba som har haft en dålig känsla och tvivlat på åt vilket håll domen skulle gå.

Jon Mikael Labba tror att när det här gruvbolaget har fått avslag så borde undersökningstillståndsansökningarna i det området minska.

Hur skulle en gruva i det området ha påverkat er renskötsel?

– Vi skulle inte kunna använda det här markerna nåmer om det hade blivit en gruva här. Markerna är sådana att man måste låta renarna beta utspridda för att de ska kunna tillgodogöra sig betet där. Där går det inte att hålla renarna tajt ihop. All infrastruktur och trafik som en gruva medför hade omöjliggjort att använda de markerna, förklarar Jon Mikael Labba.

Negativ påverkan

När det gäller utsläpp till vatten och miljöpåverkan på vattendragen har det enligt domstolen varit svårt att få en överblick och det har också gjort det svårare att bedöma om ett Natura 2000-tillstånd kan ges.

– Verksamheten kan påtagligt försvåra för rennäringen och påverkan från de tunga malmtransporterna är inte acceptabel för de närboende. Vi bedömer att en guldgruva i Fäboliden inte kan prioriteras så högt att den överväger de nackdelar som verksamheten skulle innebära. Det har inte heller föreslagits tillräckliga skyddsåtgärder som skulle kunna lindra denna negativa påverkan, säger rådmannen Magnus Bygdemark i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.