Foto: Sveriges domstolar

Nu påbörjas arbetet med sanningskommissionen

Uppdaterad
Publicerad

Nu påbörjas arbetet för sanningskommissionen – som ska kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna genom åren. Vilka som deltar offentliggjordes under fredagseftermiddagen.

– Det är en historisk dag. Äntligen har vi kommit till dagen att sanningskommissionen kan påbörjas, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson i ett pressmeddelande.

I november förra året beslutade regeringen att inrätta en sanningskommision. Tanken är att de ska granska och synliggöra det som har drabbat samerna genom åren.

– Vi behöver öka kunskapen om de historiska oförrätter som begåtts mot urfolket samerna och de trauman som lever kvar idag. Det är grundläggande för att ge samer både kollektiv och individuell upprättelse och för att främja försoning. Ledamöterna kan nu påbörja detta viktiga arbete, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande.

”Bredd av kompetens”

Beslut om vilka som ska ingå i kommissionen har fattats i nära dialog med Sametinget. Redan 2019 lämnade Sametinget in en hemställan till regeringen om behovet av en sannongskommission. Sametingets styrgrupp för en sanningskommission, bestående av representanter från alla sametingspartier, har sedan arbetat med frågan.

– Vi har arbetat länge för att ge sanningskommissionen så goda förutsättningar vi kan. Jag är tacksam för samarbetet inom Sametingets styrgrupp. För oss har det varit viktigt att få en bredd av kompetens bland ledamöter och att kommissionen har ett högt förtroende, säger Marie Persson Njajta, sammankallande för Sametingets styrgrupp för en sanningskommission.

Kommissionens uppdrag ska slutredovisas senast den 1 december 2025.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marie Persson Njaita, som sitter i Sametingets styrgrupp för sanningskommissionen, om vad sanningskommissionen kommer att betyda för det samiska folket. Foto: Thomas Sarri, SR Sameradion

Kerstin Calissendorff, justitieråd – ordförande

Anna-Lill Drugge, fil.dr. – ledamot

Gunlög Fur, professor – ledamot

Marie B Hagsgård, internationell expert – ledamot

Patrik Lantto, professor – ledamot

Marianne Liliequist, professor emerita – ledamot

Bertil Marklund, fil.dr. – ledamot

Jonas Monié-Nordin, docent – ledamot

Ulf Mörkenstam, professor – ledamot

Mikael Svonni, professor emeritus – ledamot

Eivind Torp, docent – ledamot

Laila Susanne Vars, fil.dr. – ledamot

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.