Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här löser barnen vardagsproblem i helt nytt samiskt barnprogram

Publicerad

I programmet Veahket! får barn hjälpa andra barn med vardagsproblem. Vilket är bästa sättet att ta sig upp för en skidbacke? Eller hur gör man pannkaksmuffins? Det finns inget rätt eller fel, alla lösningar är välkomna! 

– Det är viktigt att barnen kan se, känna igen sig och relatera till sin vardag, säger producenten Marit Kuhmunen Blom 

Programmet finns även på Meänkieli – Auta minua! och är där inne på sin andra säsong. Nu i en ny satsning löser samiska barn vardagsproblem på nordsamiska i Kiruna kommun. De är fyra idérika barn som deltar i programmet där de ska lösa utmaningar i vardagen. 

– Alla barn löser det på sina egna sätt, en lösning är inte lik den andra, säger Marit

Viktigt att följa med samhällsutvecklingen

Mediavärlden är i ständig utveckling, där det gäller att följa med på vad som är aktuellt och i tiden, berättar Marit. För de har det varit viktigt att se på vad barn gillar, hur och vad de tittar på – i utformandet av programmet. 

– Sen är det naturligtvis väldigt viktigt att samiska och den samiska kulturen hörs och används i programmet, säger producenten Marit Kuhmunen Blom.

De tre första avsnitten sänds lördag klockan 13:45 på SVT Barn och SVT Play.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.