Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här räddas renen upp ur ismassorna i Torneälven. Foto: Marit Sikku Trägårdh/privat

Här räddas renen ur Torneälven: ”Såg bara hornen och ryggen”

Uppdaterad
Publicerad

Fågelskådaren blickade ut över Torneälven vid Čohkkeras/Jukkasjärvi. Då såg hon renen som kämpade mot issörjan mitt i älven.

– Min första tanke var att det kommer inte gå att rädda den, säger Marit Sikku Trägårdh som ringde 112.

Sista dagarnas varma väder har gjort att isarna snabbt har blivit sämre och mer förrädiska. I Čohkkeras (Jukkasjärvi) var Marit Sikku Trägårdh och fågelskådade under onsdagen – när hon fick syn på renen som kämpade ute i issörjan ett hundratal meter ut i Torneälven.

– Först såg jag inte vad det var. Men sen såg att att det var en ren. Ibland såg jag bara hornen och ryggen. Jag ringde 112 direkt, säger Marit Sikku Trägårdh.

Hon fortsätter:

– Jag vet inte hur länge den hade kämpat där. Det var en en man från Jukkasjärvi som försökte ta sig ut med båt, men det gick inte på grund av issörjan.

Marit Sikku Trägårdh var i Čohkkeras/Jukkasjärvi och fågelskådade när hon upptäckte renen ungefär hundra meter ut i Torneälven. ”Jag tänkte att det kommer inte att gå att rädda den” Foto: Marit Sikku Trägårdh/privat

Tog sig ut till renen med en flotte

Räddningstjänsten var snabbt på plats. Med hjälp av en flotte tog sig två räddningsmän ut till renen.

– När räddningstjänsten kom fram till renen, och den inte blev rädd och panikslagen kändes det jättebra! En av räddningsmännen simmade bredvid renen till land. Det var en härlig känsla när den räddades, säger Marit Sikku Trägårdh.

Lyckligt slut

Renen, som var en vaja, var nedkyld och svårt medtagen, men repade sig snabbt efter att den fick lite vila under en värmefilt, samtidigt som man gav massage. Renskötare var på plats och renen är nu förd till skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.