Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här skidar Alexander till jobbet – ovanligt tidig snö

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmycket snö har vräkt ner över Kiruna det senaste dygnet.

En som då valde att ta skidorna till jobbet var Alexander Linder.

– Det är klart man måste passa på, säger han.

Snö den 20 september? Ja i och runt Kiruna har den vräkt ner under det senaste dygnet och lokalt har det mätts upp ett snödjup på 38 cm.

Det är, enligt SMHI, med stor marginal det största snödjupet någonsin i Kiruna i september. Det gamla rekordet är från 1932 då det var 21 cm snö.

”Passar på”

Snön har ställt till med en hel del problem där till exempel skolbussarna på onsdagen var inställda i Kiruna och SMHI har gått ut med en orange varning för snöfall och hård vind i norra Norrbottens inland.

En som då passade på att lämna bilen hemma och ta skidorna till jobbet var P4 Norrbotten journalisten Alexander Linder.

– Det är klart man måste passa på, det är riktigt bra skidföre på vägarna. Det går lite tyngre på gångbanorna där det är mer nysnö, säger han till SVT Sapmi.

”Har sommardäck”

Och på väg till jobbet såg han en hel del bilister som hade problem.

– Jag har sett en del som haft problem att komma loss med bilarna, det bara spinner och kommer ingenstans så antagligen har de sommardäck fortfarande.

Men även om det kan tyckas tidigt med snö redan nu så är det inte första gången snön överraskar. Den 30 september 1995 snöade det så långt söderut som i Småland som då fick 12 centimeter, skriver SMHI.

Och i Lapplandsfjällen är det på inget sätt ovanligt med snötäcke redan i september. Det mest omfattande inträffade den 27-28 september 1954. Sösjö i Jämtland hade då ett snödjup på hela 62 cm, vilket fortfarande är septemberrekord sett till hela landet.

Då smälter snön bort

– Det är inte ovanligt att det snöar i september i det här området. Men om man bortser från högfjällen så brukar inte den här mängden snö komma så tidigt som i år, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Men frågan är hur länge snön ligger kvar för redan till helgen kan man förvänta sig högre temperaturer.

– Den snö som lägger sig under onsdagen och torsdagen kommer sannolikt smälta bort redan under helgen när det ser ut att bli mildare, säger Cohen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.