kläder med urfolkstema på Världskulturmuseet i Göteborg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Native American Fashion är en utställning av modedesigners från ursprungsbefolkningen i Nordamerika. Den visas på Världskulturmuseet i Göteborg. Foto: Linn Defruit

Här visas framtidens urfolksmode: ”Måste föra arvet vidare”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Världskulturmuseets nya utställning om urfolksmode öppnat.

36 designers från USA och Kanada visar upp historiens såväl som framtidens mode.

– Nu är det vi som måste föra vidare arvet till nästa generation, säger designern Patricia Michaels.

En vindjacka med morgonstjärnan, mockasiner från 100 år tillbaka och en kraftfull gul tröja är bara några av klädesplaggen som nu kan ses på Världskulturmuseet i Göteborg. Native American Fashion är en utställning av modedesigners från ursprungsbefolkningen i Nordamerika.

– Alla klädesplagg här inne bär på symboler som leder till en väldigt specifik geografisk plats, säger designern, Steve Tamayo, Sicangu lacota.

I utställningen utforskas fyra teman utifrån hantverk, traditioner, symboler, material, tekniker och identiteter. Dante Biss-Grayson, Osage, är en av de 36 designers som medverkar i utställningen och han vill sätta ljus på den höga andelen urfolkskvinnor som försvinner eller dödas i USA.

– Man kan antingen sitta ner och prata om problem eller så kan man ställa sig upp och göra något åt det och mode har blivit ett sätt för mig att uttrycka mig, sätta ljus på problem och förhoppningsvis skapa engagemang, säger han.

”Måste gräva djupt”

Många av designerna är lånade från andra kulturer och har utvecklats över generationer. Bonita Woodie, diné/navajo, som var den första ursprungsamerikanska designern som visades på Milan Fashion Week på 1990-talet, har skapat en ceremoniell ribbon skirt som visas på utställningen.

– Historien bakom the ribbon skirt är att den ska vara så lång att den rör jorden, det ses som att man pryder jorden med kjolen. Men det är inget traditionellt plagg i min kultur så jag har bett om lov för att få göra den.

Hon menar att det är viktigt att man ber om lov, för att kläderna ofta visar vem man är och vart man kommer ifrån.

– Vissa familjer har sina egna färger och mönster som berättar historier om deras släkt. Det gör att jag verkligen måste gräva djupt för att kunna skapa de här plaggen.

Vill föra vidare arvet

Många av utställningens designers har långa modekarriärer bakom sig. Medverkande Patricia Michaels är en haute couture designer som också var den första ursprungsamerikanen att medverka i TV-programmet Project Runway.

– När man kommer in här så blir man ödmjuk inför det faktum att vi alla kommer från generationer av urfolkshistoria och de berättelserna är väldigt viktiga. Våra förfäder kämpade och nu är det vi som måste föra vidare arvet till nästa generation, säger designern Patricia Michaels.

Utställningen visas fram till november 2026 .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.