Veckans ”Hej Sápmi” är Jon-Krista Jonsson, från Rans sameby i Västerbotten och är bland annat aktuell i TV4-programmet, Bonde söker fru. Foto: SVT Sápmi

Hej Sápmi: ”Varför kan svenskar mindre om samer än buddismen?”

Publicerad

Namn: Jon-Krista Jonsson   

Ålder: 30 år

Familj:Två fantastiska barn, killar fyra och sex år

Bor: Tavelsjö, strax utanför umeå.

Sysselsättning: Egen företagare, Turism, Evenemang, Renskötsel & Föreläsning.

Vad betyder Sápmi för dig? 

– För mig är Sápmi mit hemmaland Det ställe där jag vill hålla mig och verka inom. Här är även min sameby och det ställe som jag vill kalla hem. Min magnetiska pol som jag dras till och känner mig trygg inom.

Vad är det bästa med att vara same? 

– Att vara same, är för mig en identitet. Vad som definierar mig och vad jag representerar. Det är ett arv som jag axlar och lär vidare. Det bästa med att vara same är att få dela det vidare med andra.

Vem är din förebild?

– Jag har många personer som jag ser upp till. Som jag vill inspireras av och som motiverar mig att växa och bli bättre. Men det är en person som jag verkligen vill lyfta. För hon var definitionen av hur en förebild ska vara. Med tydliga värderingar och med den unika förmågan att se andra personer och se situationer för vad de är. Aina Jonsson, min kära Ahkka som tyvärr gick ur tiden. Men som lämnade tydliga spår efter sig och som lever vidare.

Om du får drömma – vad skulle vara den bästa nyheten på SVT Sápmi någonsin?

– Renen och renskötarens rättigheter är säkrade för evigt!

Vad har du alltid velat sagt offentligt, men inte förrän nu?  

– Kom igen, hur kan det vara så att svenska befolkningen kan mindre om samer än buddismen.

Till sist, vem vill du hälsa till?

– Till dig som drömmer om karriär och entreprenörskap. Satsa! Sen kan vara försent!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.