Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vilka är de här männen som våldför sig på kvinnor?”, frågar sig Káren-Ann Hurri från föreningen Niejda. Foto: TT och SVT

Hurri: ”Vilka är de här männen som våldför sig på kvinnor?”

Publicerad

Rapporten ”Våld mot samiska kvinnor” visar skrämmande siffror.

Káren-Ann Hurri från föreningen Niejda tycker att rapporten utelämnar flera svar.

– Vilka är det här männen som våldför sig på kvinnor?, frågar hon sig.

I fredags släpptes rapporten ”Våld mot samiska kvinnor” av en forskargrupp på Umeå universitet.

Niejda som är en feministisk förening för samiska tjejer, kvinnor och icke-binära har varit med i referensgruppen.

– Resultaten är inte chockerande, vi har vetat om dem en tid redan och när den här forskningen började hade man redan en kunskap om att samiska kvinnor har en annorlunda situation än kvinnor i majoritetssamhället, säger Káren-Ann Hurri.

”Vilka är de här männen?”

Hurri berättar vidare att man saknar många svar i rapporten.

– När jag läste rapporten dök det upp flera frågor hos mig. Till exempel, vilka är det här männen som våldför sig på kvinnor? Är det män i vårt samiska samhälle eller tillhör de majoritetssamhället?

Hon hoppas nu att rapporten når ut till hela samhället och på så vis kunna leda till mer satsningar.

– Vi har många utmaningar inom föreningen när vi vill påbörja ett projekt eller arbeta med jämställdhetsfrågor. Det är väldigt svårt att få finansiering och där kan majoritetssamhället vara till hjälp. Att den här rapporten får så pass stor uppmärksamhet att det blir enklare för oss att få finansiering för att arbeta med dessa frågor, säger Káren-Ann Hurri.

”Helt oacceptabelt”

Även Petter Stoor, psykolog och forskare, har läst rapporten och tycker vissa delar är skrämmande.

– Det som förvånar mig mest och som jag tycker är mest problematiskt är att 75 procent av unga samiska kvinnor är utsatta för sexuellt våld, det är helt oacceptabelt och är ett jättestort samhällsproblem och vi måste göra något åt det här.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Jag hoppas att med den här rapporten att ingen längre ska kunna säga att det här är inget problem i Sápmi för det här är ett stort problem och i minst samma omfattning som i övriga samhället. Ingen kan förneka att det här är problematiskt och nu måste vi ta grepp för att komma åt det, säger Stoor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.