Ragnhild Nilsson doktorerar i samiskt självbestämmande. Hör henne berätta om betydelsen av att det finns samiska statsvetare. Foto: Stefan Karlsson, SVT Sápmi

I morgon, fredag, doktorerar forskaren Ragnhild Nilsson med sin avhandling om samiskt självbestämmande

Uppdaterad
Publicerad

– Det är viktigt med samiska akademiker i samhällsdiskussionen, säger forskaren och doktaranden Ragnhild Nilsson som i morgon försvarar sin avhandling om samiskt självbestämmande.

I klippet förklarar forskaren Ragnhild Nilsson om betydelsen av en samisk statsvetare.

Ragnhild Nilsson har i flera år forskat om samiskt självbestämmande och ska nu i morgon fredag försvara sin doktorsavhandling, ”Att bearkadidh: Om samiskt självbestämmande och samisk självkonstituering”.

En av slutsatserna i  doktorsavhandlingen är att Sametinget har inte kunnat definera vad ett samisk självbestämmande innebär – speciellt när det gäller marker och naturresurser. Vidare påpekar Nilsson att  samiska politiker måste hitta andra organisationslösningar för självbestämmandet än dagens samebyar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.