Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Rektorn lovar bättre fokus på sydsamisk forskning

Publicerad

Från och med i höst finns en nystartad fond för forskning inom det sydsamiska området. Mittuniversitetet har en mer uttalad ambition att bli centrum för forskning där målet är att främja sydsamiska samhället.

– Tidigare har forskare presenterat sina resultat för det samiska samhället men nu vill vi göra arbetet mer tillsammans, säger rektorn Anders Fällström.

Fonden som är öppen sen slutet på augusti vill främja forskningen på just det sydsamiska området.

Andres Fällström menar att fonden för forskningen ännu är blygsam men menar att det fokus som är på sydsamiskt område är unikt. Tidigare har han arbetat för Umeå universitet där parallell forskning sker.

– Här vill vi framför allt se till att få in de sydsamiska perspektivet. Nätverket är en del att få fler forskare att få upp ögonen, säger Mittuniversitetets rektor Anders Fällström.

Samordningen för forskningensnätverket leds av Johanna Tjäder som tidigare var medarbetare på SVT Sápmi. Den relativt nystartade fonden är ett resultat av nätverket Båskoes vid Mittuniversitet.

– Båskoes är ett forskningsnätverk som tillsammans med det samiska samhället vill bidra till den forskningen. Vi ser redan ett stort intresse och hoppas på mer, säger Johanna Tjäder.

Se mer om Mittuniversitetets satsning på samisk forskning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.