Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Öppnande av Sáminuorras årsmöte och 60-års jubileum. Foto: Anna-Karin Niia

Áile och Agnes deltar för första gången på Sáminuorras årsmöte: ”Roligt och spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen öppnade Sáminuorras 60:e årsmöte i Ábmou i Västerbotten med nationaljojken, ”Sámiid eatnan duoddariid” av Nils-Aslak Valkeapää  – Áillohaš.

Det är över 100 ungdomar som samlats från både svensk, norsk och finsk sida.

Áile Utsi från Jokkmokk deltar för första gången på Sáminuorras årsmöte.

– Det känns roligt att vara här.

Vad har du för förväntningar?

– Lära känna nya människor och få lära sig nya saker som att arbeta politiskt, säger Áile Utsi.

”Greta Thunberg skickade grattishälsning”

Under fredagen ska årsmötet förutom budget och valärenden, bland annat anta Ábmoudeklarationen. Under lördagen är det dags för ungdomskonferensen där temat är 60-års firandet. Där kommer det arrangeras workshops och paneldebatt med tidigare ordföranden. Alva Fjellström sitter i styrelsen och hon är jätteglad för deltagarantalet.

– Det är så roligt att så många ungdomar vill komma hit, för att träffa kompisar och engagera sig i Sáminuorra. Det känns mycket bra.

Det var många som hade skickat gratulationshälsningar till 60-års jubilaren. Det var bland annat från Sametingen, SSR, Miljöpartiet, några sametingspartier och Greta Thunberg.

Ni i Sáminuorras styrelse valde att stänga årsmötet för media, varför?

– Årsmötet ska vara ett ”safe space”, för att ungdomar ska våga ta plats för att kanske vara ordförande eller sekreterare. Därför känns det bra att media inte är här och filmar och fotar, säger Alva Fjellström.

Agnes Matheussen, från Stockholm och rötterna från Snefjord på norsk sida tycker att det är viktigt att samlas och organisera sig.

– Jag har varit väldigt nervös för jag kom hit helt själv. Jag vågade först inte prata med människor, men sen så..när jag blev lite piggare så, det varen  lång resa så har jag börjat socialisera mig lite mer, säger Agnes Matheussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.