Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isak Utsi om succén i valet och om vad han gör ifall han blir inkryssad i Europaparlamentet. Foto: Fanny Larsson-Auna, Sameradion

Isak Utsi: ”Våra frågor i Sápmi behöver höras mer i Bryssel”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna fick flest röster i EU-valet.

Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi slåss nu om att ta en av platserna i Europaparlamentet.

– Våra frågor i Sápmi behöver höras mer i Bryssel, säger han.

Socialdemokraterna fick överlägset flest röster i EU-valet i söndags. Med 24,8 procent var man klart före Moderaterna på andraplats med 17,6 procent.

Det ger Socialdemokraterna fortsatt fem mandat i Europaparlamentet och en som hoppas komma in där är Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi då han är åttonde namn på partiets lista.

EU-val 2024

I hans hemkommun var Socialdemokraterna också överlägsna med drygt 38,3 procent av rösterna, en ökning med 5,5 procent mot senaste EU-valet.

– Vi går fram ganska kraftigt och det är jätteroligt. Det känns som att vi har ett starkt förtroende både i Arjeplog men också i länet. Det känns som att vi har gjort ett bra jobb, säger Utsi till SVT Sápmi.

Lugnt firande

Men trots framgångarna blev det ett lugnt firande för Utsi.

– Jag har varit på vägarna och säkert gjort 40-50 stopp under den här valrörelsen så jag firade genom att komma hem till Arjeplog, lägga mig på soffan och kolla på tv.

Socialdemokraternas EU-lista toppades av Heléne Fritzon, Johan Danielsson och Evin Incir.

”Jättetacksam”

På onsdagsmorgonen när drygt 1 800 av 6 589 valdistrikt var räknade hade Utsi fått tredje mest röster där det slutgiltiga slutresultatet förväntas komma först på fredag eller lördag.

– Det är ovanligt i EU-val att kandidater lyckas kryssa sig in. Men det jättespännande att följa rösträkningen och se var det hamnar. Men varje kryss som jag vet att människor lagt på mig, det är jag jättetacksam över och det betyder otroligt mycket. Det är ett kvitto på att den här valrörelsen har gjort avtryck.

Oavsett om han kommer in eller inte så har han en klar ståndpunkt.

– Våra frågor i Sápmi, i Norrbotten och norra Sverige behöver höras mer i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet