Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Seger i deltävling inte alls ett kvitto på att man får spelas mer i radio. Foto: SVT

Alla direkta finalister på SR:s A-lista – utom Jon Henrik Fjällgren

Publicerad

Av de fyra låtar som vunnit respektive delfinal i Melodifestivalen har samtliga hamnat på Sveriges radios A-lista – utom Jon Henrik Fjällgrens låt.

– De andra tre var lite starkare, säger Jonas Westman, chef för musikläggningen på Sveriges radio, till SVT Sápmi.

När årets finalister i Melodifestivalen släpptes i helgen så gick tre låtar rakt in på SR:s A-lista. Alltså den lista på låtar som ska spelas mest i radion.

Det gällde Loreen, Marcus och Martinus och Maria Sur. Med andra ord de låtar som fick allra flest röster i sina respektive deltävlingar och gick direkt till final. Men den fjärde delfinalvinnaren lyste med sin frånvaro. Att även Jon Henrik Fjällgren fick flest röster i sin delfinal räckte inte för att slå sig in på A-listan.

– Vi har andra sätt att mäta och bedöma, säger Jonas Westman på frågan om kriterierna för att få bästa rotation i etern.

”Kan inte kvotera Jon Henrik”

När Sveriges radio gör sina bedömningar om vilka nya låtar som ska höras så är det en bedömning bland musikproducenter på radion. Det finns en A, B och C-lista som i fallande skala avgör vilka låtar som ska spelas mest. Jon Henrik Fjällgren fick nöja sig med att ligga på B-listan med bland annat de låtar som hamnat på andra plats i sina deltävlingar.

– Vi kan inte kvotera Jon Henriks låt för att den är samisk, svarar chefer på frågan om det finns något speciellt ansvar hos SR för samisk musik.

Tippad topp 5 i finalen

Jon Henrik Fjällgren har tidigare medverkat tre gånger i Melodifestivalen och samtliga gånger har han varit en av favoriterna. I år tillsammans med Arc North, Adam Woods.

– B-listans låta spelas också, menar Westman och på frågan om hur jojk passar in i Mello-toppen skrattar han och konstaterar att han trodde att intervjun inte skulle komma att handla om det samiska:

– Men förlåt jojk...jag trodde det skulle handla om Mello över lag, avslutar han.

11 mars avgörs Melodifestivalen 2023 där den samiska artisten är en av de framröstade favoriterna av svenska folket. Spelbolagen placerar honom topp 5 i finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.