En liten del av den omstridda vindkraftparken i Fosen. Foto: Heiko Junge

Juridikstudenter kan vinna pris för sitt engagemang i Fosen-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Juridikstudenter i Norge har engagerat sig i Fosen-fallet.

Nu är de nominerade till ”årets namn i den akademiska världen”, rapporterar NRK Sápmi.

För över två år sedan slog Högsta domstolen i Norge fast att landet begår folkrättsbrott då vindkraftparken i Fosen byggts mitt i renbetesmark.

Sedan dess har regeringen låtit vindkraftparken stå kvar vilket har lett till stora demonstrationer i Oslo.

Och för en dryg månad sedan lämnade juridikstudenter i landet in en namninsamling till olje- och energiministern Terje Aasland med nästan 1 000 underskrifter.

Studenterna kräver att regeringen respekterar Rättsstatsprincipen (att lag och rätt ska tolkas av domstolarna och att det är domstolarna som avgör rättsfrågor) och Principen om maktdelning.

Nu har studenterna blivit nominerade till ”årets namn i den akademiska världen” som delas ut av Khrono som är en oberoende nyhetstidning för högre utbildning och forskning.

Med priset vill de uppmärksamma någon som i kraft av sina åsikter eller handlingar har väckt viktiga debatter inom eller utanför akademin.

Totalt har 35 förslag nominerats, tre finalister ska sedan väljas ut innan en vinnare presenteras den 14 december.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.