Kirunas kommunalråd, Mats Taaveniku (S). Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Klart: Kiruna ansöker om att bli europeisk kulturhuvudstad

Publicerad

Kiruna och Uppsala tävlar om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029.

Det står nu klart efter att städerna skickat in sina ansökningar.

– Målet är att göra Kiruna känt som satsar på det mångkulturella samhället, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Varje år utser EU två städer till kulturhuvudstäder och 2029 blir tredje gången en svensk stad utnämns, denna gång tillsammans med en polsk stad.

I somras hade över 20 polska städer anmält sitt intresse medan endast två, Kiruna och Uppsala, hade gjort det i Sverige.

Redan förra våren beslutade kommunfullmäktige i Kiruna att man skulle ansöka och nu har man rent formellt också skickat in ansökan.

– Syftet med att ansöka om att bli kulturhuvudstad 2029 är att rida på den våg som startade med EU-kommissionens möte förra vintern i Kiruna då vi fick positiv feedback om Kirunas mångkulturella samhälle. Målet är att göra Kiruna känd som satsar på det mångkulturella samhället och mer attraktivt och få människor att flytta hit eftersom vi behöver bli fler invånare, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Samiska kulturen ska synas

Hur kommer den samiska kulturen att synas om Kiruna blir kulturhuvudstad 2029?

– Den samiska kulturen är vår gemensamma kultur som är högst levande i Kiruna. Rennäringen och kulturen kopplad till den är levande i Kiruna och det kommer självklart att lyftas.

En jury på tio personer utser kulturhuvudstaden och innan sommaren bör Kiruna ha fått svar på om stan blir utnämnd.

Patric Kiraly, projektledare i Uppsala, säger att staden ännu inte är en kulturhuvudstad men att man förbereder sig för att bli en.

Hittills har två svenska städer varit europeiska kulturhuvudstäder: Stockholm 1998 och Umeå 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.