Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson höll tal på Sametingets 30-årsfirande. Foto: SVT

Kristerssons hyllning av Sápmi: ”Det gör mig stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Sametinget firar 30 år. Då tävlade politikerna om vem som kunde hylla Sápmi mest.

– Det gör mig stolt både som svensk och statsminister, säger Ulf Kristersson om samisk kultur.

Sametingets 30-årsfirande pågår för fullt i Åre och bland annat är kulturminister Parisa Liljestrand (M) och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på plats.

– Fler får upp ögonen för den samiska kulturen och att den är en del av den svenska kulturen. En av höjdpunkterna under mitt första år som minister var såklart besöket på Jokkmokks marknad. Med många starka möten som jag kommer att bära med mig länge, säger Liljestrand i ett tal.

Kristersson: ”Giitu”

Även statsminister Ulf Kristersson höll ett inspelat tal där han valde att hylla samerna.

– I dag finns det ett ökat intresse, inte minst bland unga, att ta till sig av de samiska språken, samiska kulturella identiteten, samisk litteratur och film och konst har de senaste åren fått bredare spridning och fått stor uppskattning både i Sverige och internationellt, säger han och fortsätter:

– Det gör mig stolt både som svensk och statsminister. Till sist vill jag bara önska er alla en riktigt trevlig kväll och rikta ett stort grattis till kvällens jubilar Sametinget, säger han.

Kristersson valde sedan att avsluta sitt tal med att säga ”giitu” (tack på nordsamiska).

Jonsson gav regeringen kritik

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson gav samtidigt regeringen en känga när han talade om den så kallade gröna omställningen i sitt tal.

Från flera håll inom Sápmi har både den nuvarande och tidigare regeringen mött kritik för arbetet med att etablera flera gruvor, vilket drabbar både rennäringen och andra som lever av och i naturen.

– Vi måste se till att vi får ner koldioxidnivåerna och gröna växthusgaserna, men att det då ska påverka oss i den omfattningen som vi ser att det gör i dag, och riskerar att bli mer i framtiden, det ser jag som ett stort svart moln på himlen. Men nåja, jag tror att regeringen kommer att anamma de åsikter som vi har, säger Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.