Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns en ovilja att stärka urfolks och samers rättigheter, säger Alice Bah Kuhnke (MP) i veckans ”15 minuter från Sápmi”. Foto: SVT

Kritiken mot EU: Motverkar samers rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke kritiserar EU:s inställning till samer. 

– Det finns en ovilja att stärka urfolks och samers rättigheter. Man vill inte vill dela på några kakor, säger hon i veckans ”15 minuter från Sápmi”. 

Denna gång tar programmet upp relationen mellan EU och samerna. Den tidigare sameministern Alice Bah Kuhnke säger sig ha blivit chockad, när hon valdes in i EU-parlamentet för fyra år sedan.

– Många politiker från EU-länder – stora länder och utbildade människor – visste inte att vi har ett urfolk i EU och att det är samerna, säger hon.

Projekt för ökad kunskap

Samerådets vice president Åsa Larsson Blind, som också gästar programmet, håller med om att det finns en okunskap.

– Ja, så är det. Vi måste arbeta med de här frågorna så att vi kan göra förändringar framöver.

Samerådet är en oberoende kulturpolitisk och allmänpolitisk organisation för samer i hela Sápmi, och rådet har redan tagit initiativ till att sprida kunskap.

– När vi inledde vårt arbete i Bryssel och på EU-nivå, påbörjade vi ett Interreg-finaniserat projekt just med målet att öka kunskapen om samerna i EU, säger Åsa Larsson Blind.

”Behöver vara i Bryssel”

Samerådet har en anställd i Bryssel, och det är viktigt menar Simon Matti, professor i statskunskap vid Luleå tekniska universitet. Han konstaterar att det är svårt att slå sig in i EU, och svårast har små grupper och minoriteter.  

– Därför behöver man lägga stora resurser på framförallt närvaro i Bryssel och på att ha ett eget lobbykontor och lobbyister som är med och påverkar. 

Men det är svårt att hitta pengarna, säger Åsa Larsson Blind. 

– Man borde vara mer drivkraftig i Sápmi och prioritera resurserna för att hänga med i EU-processerna, säger hon i programmet.

Missa inte ”15 minuter från Sápmi”  som den här veckan sänds lördag klockan 14:45 i SVT2. Eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.