Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lofotoddens nationalpark blir först med att testa bajspåsar för människor. Se STF:s fjällchef Maria Persson svara på tre frågor om bajs. Foto: Benjamin Fredriksen

Lofoten först med bajspåsar till människor: ”Bättre än blöjor”

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan det vara slutbajsat i naturen på Lofoten. Avföring på fel plats har blivit ett växande problem och nu tror man sig ha hittat lösningen: Bajspåsar för människor.

– Turisterna använder min trädgård som toalett. De både bajsar och kissar, sa en förtvivlad Kai Odd Lorenzen i Flakstad till NRK:s reporter i somras. 

Förutom de fastboendes obehag medför avföringen också hälsorisker, konstaterar Ole-Jakob Kvalshaug, chef för Lofotoddens nationalpark. 

Blir sjuka av vattnet

– Vi har fått sätta upp skyltar som varnar folk för att dricka ur bäckarna i Kvalvika. Folk kan bli sjuka av att dricka vattnet, säger han till NRK

Att bygga toaletter i en nationalpark är inte möjligt. Förutom ingreppet i naturen, skulle det bli komplicerat att underhålla dem. Men nu har en amerikansk forskare, bosatt i Norge, hittat en lösning: Bajspåsar som sedan slängs i en avfallsbehållare. 

Förstå tankemönster

Rose Keller har forskat på besöksförvaltning i Denali National Park i Alaska. Försöket på Lofoten ska pågå i fyra veckor från den 7 juli. Det kommer att finnas en låda med gratis påsar och skyltar med information om var man ska kasta dem.

– Bajspåsarna är mer hygieniska än blöjor. Bakterier kan inte gå vilse, påsen har ett luktlås och 80 procent är biologiskt nedbrytbart, säger Rose Keller, som i dag är knuten till Norska instituttet for naturforskning, till NRK.

STF:s fjällchef, Maria Persson, är öppen för att testa bajspåsar även på svensk sida av Sápmi.

Vill testa på svensk sida

Även på svensk sida av Sápmi har det varit problem med bajs, särskilt under pandemin. Men Svenska Turistföreningens fjällchef Maria Persson upplever inte att problemet med bajs är lika stort längre.

– Det förekommer men är inte ett så stort problem. Framförallt är det problem med toalettpapper och pappersnäsdukar som blir kvar och syns i naturen, säger hon till SVT Sápmi.

Maria Persson är öppen för att testa bajspåsar även i Sverige. 

–  Det ska bli intressant vad man kommer fram till på Lofoten.

Hur gör du själv när du behöver gå på toaletten till fjälls? 

–  Jag gräver en liten grop, gör det jag behöver och gräver igen...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.