Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lycksele kommun är utan skyltar. Nu föreslår Karin Gottfridsson att skyltar med flera samiska namn sätts upp för att komma förbi språkstriden. Foto: SVT

Lycksele öppnar för skyltar på flera samiska språk

Uppdaterad
Publicerad

Den mångåriga striden om vilket samiskt språk som ska användas på Trafikverkets blå skyltar som välkomnar folk till Lycksele är bakgrunden till att staden fortsatt är helt utan skyltar. Ärendet som nu ligger hos beslutsfattarna i Stockholm får ett medskick från kommunens gatu- och parkchef:

– Varför inte sätta upp skyltarna på flera samiska språk, det kanske inte finns men då blir Lycksele först, säger Karin Gottfridsson som är enhetschef.

En språkgräns mellan umesamiska och sydsamiska har i år diskuterats, därav de nedskruvade skyltarna. Lycksele ska liksom andra områden på samiskt område ha skyltar, inte bara på svenska utan också på det språk som talats här innan nybyggarna kom. Diskussionen om var språkgränsen gick mellan syd- och umesamer har pågått länge. När det ifjol slogs fast att skyltarna skulle vara på umesamiska följdes det beslutet av den överklagan från sydsamiskt håll. Bägge språken har sin speciella särprägel, kräver båda stora insatser att bevaras och bör på sin historia.

På regeringens bord

Att ärendet hamnat på regeringens bord gör att Karin Gottfridsson är rädd att det tar ännu längre tid.

– Jag skulle önska att de kommer fram till något snart så Lycksele slipper vara utan skyltar, säger Karin Gottfridsson, enhetschef i Lycksele.

När SVT Sápmi ställer frågan till departementet blir svaret att det finns betydligt äldre ärenden som också ligger och väntar på att beredas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.