Lene Antonsen, Trond Trosterud och Tove Fredriksen är stolta över att kunna erbjuda ett masterprogram speciellt anpassad för syd- och lulesamiska studenter. Foto: JAKOB BJØRVIG HENRIKSEN/UIT

Masterprogram till syd- och lulesamiska studenter

Uppdaterad
Publicerad

Norges arktiska universitet (Uit) erbjuder nu för första gången ett masterprogram i samisk språk- och litteraturvetenskap, speciellt anpassade till syd- och lulesamiska studenter.

Utbildningen är ett samarbete mellan Uit och Nord-universitet och planeras sätta igång till hösten 2024. Lene Antonsen, professor i språkvetenskap berättar på Uit:s hemsida att behovet är stort efter personal med syd- och lulesamisk kompetens.

– Masterkandidater kan rekryteras till undervisningstjänster både på universitet och till gymnasieskolorna, säger Antonsen.

Samiskan till forskningsspråk

I dag är undervisningsspråket på det ordinarie masterprogrammet nordsamiska, vilket nödvändigtvis kan begränsa möjligheterna för sydsamiska studenter.

– På vårt nya anpassade program blir undervisningsspråket norska, men seminarierna kommer att hållas på syd- och lulesamiska, berättar Antonsen på Uit:s hemsida.

Antonsen menar också att genom en master i samiska på modersmålsnivå, kommer studenterna vara med om att utveckla samiska som forsknings- och vetenskapsspråk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.