Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norges olje- och energiminister Terje Aasland (AP). I klippet: Demonstranterna som tog över gatorna i Oslo under onsdagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Ministern: ”Uteslutet att riva vindkraftverken”

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna mot vindkraftparken i Fosen pågår för fullt i Oslo.

Samtidigt meddelar olje- och energiministern Terje Aasland att det inte är aktuellt att riva vindkraftverken.

”Det är uteslutet”, skriver han på Facebook.

Tidigt på onsdagsmorgonen inleddes demonstrationerna i Oslo där hundratals samiska ungdomar protesterar mot vindkraftparken i Fosen som byggts mitt i renbetesmark. Högsta domstolen slog fast för två år sedan att landet begår folkrättsbrott.

Sedan dess har regeringen låtit vindkraftparken stå kvar och nu har olje- och energiminister Terje Aasland kommenterat demonstrationerna på Facebook.

”Stor respekt”

”Det här är en krävande fråga som är särskilt svår för de familjer som varit med om detta i många år och jag förstår mycket väl att förtvivlan blir extra stor när det tar tid att hitta en bra lösning. Jag har stor respekt för att demonstranterna som samlas i Oslo idag så tydligt uttrycker vad de tycker i denna fråga”, skriver minsitern.

Regeringen har inlett en medlingsprocess mellan parterna och ambitionen är att hitta en lösning innan 1 000 dagar har gått sedan domen.

”Att riva alla vindkraftverk på Fosen nu, som demonstranterna kräver, är uteslutet. Detta är inte heller ett troligt resultat av vare sig en beslutsprocess eller en medlingsprocess.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranterna har spärrat av huvudgatan Karl Johans gate och kallar den nu för Elsa Laulas gata. Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.