Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mittuniversitetets rektor Anders Fällström berättar i klippet om den nya utbildningen i sydsamiska, som startar i Östersund 2025. Foto: SVT

Mittuniversitetet startar utbildning i sydsamiska

Publicerad

Mittuniversitetet har beslutat starta en utbildning i sydsamiska i Östersund. 

– Vi vill ta ansvar för de samiska frågorna och stimulera intresset för det sydsamiska språket, säger rektor Anders Fällström. 

Han konstaterar att söktrycket till samiska utbildningar ökat i höst, och det gläder honom. 

– Det stärker känslan av att vi tagit rätt beslut, säger han till SVT Sápmi. 

Start under 2025

Utbildningen är inrättad, och nu startar rekryteringen av personal. Planen är att de första kurserna ska kunna starta under 2025. 

Det finns ett stort behov av sydsamisk kompetens, konstaterar Anders Fällström. 

– Dels för att människor i det samiska samhället ska kunna sin historia och sitt språk, men också inom socialtjänst, sjukvård och skola behövs det mer och djupare kunskap om både samiskt språk och samisk kultur. 

Umeås kurs blir kvar

Sedan tidigare har Umeå universitet haft en sydsamisk utbildning i Östersund. Mittuniversitetets nya utbildning kommer att startas vid sidan om denna. 

– Det blir ytterligare en kurs, men universiteten kommer att diskutera om vi kan hitta samarbeten, säger Anders Fällström. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.