Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regissören Elle-Márjá Eira om varför det är viktigt att flera i filmproduktionen själva är samer. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Netflix krav på skådespelarna – Erfarenhet inom renskötseln

Uppdaterad
Publicerad

Krav på att ha erfarenhet som skådespelare känns som ett givet krav för en stor filmproduktion. Men när Netflix bestämde sig för att filmatisera Ann-Helén Laestadius bok Stöld så vägde kulturkompetensen högre – och en bakgrund inom renskötseln.

-  För mig är det viktigt att de har tillhörighet till renskötseln. Jag behöver inte lära dem hur man kör skoter, hur man kastar lasso, vilka ord som används inom renskötseln, säger regissören Elle-Márjá Eira.

Ann-Helén Laestadius prisbelönta bok Stöld skildrar den unga tjejen Elsa. Berättelsen handlar om renskötarlivet, verkligheten i norr och spänningar mellan samebyar och andra bybor.

Elin Oskal spelar huvudrollen och hon har en liknande bakgrund som sin karaktär – båda med tillhörighet till renskötseln. Detta gäller de allra flesta skådespelarna i filmen samt regissören Elle-Márjá Eira och flera andra i produktionen. Eira konstaterar att de aktivt har valt ut skådespelare med erfarenhet och förståelse för det de berättar om.

– Jag har växt upp med renskötseln och är själv renägare, så jag känner att den här berättelsen är väldigt nära mig och mitt hjärta, säger Elle-Márjá Eira.

Naturligt att få prata samiska

Huvudrollsinnehavaren Elin Kristina Oskal, från Saltdal i Nordland, menar också att hon drar många fördelar av sin kunskap och erfarenhet. Det förenklar arbetet och sparar tid – och dessutom får hon prata sitt modersmål samiska.

– När folk är på jobbet känns allt naturligt och tryggt – det är jätteviktigt, säger hon.

Viktigt att samer själva får berätta sin historia

Längre tillbaka i tiden har det varit folk utifrån som berättat, tolkat och skildrat historier om samer. Från filmproduktionens sida har det var ett medvetet drag att det inte skall vara så den här gången.

– Det är jätteviktigt att samer själva får berätta sin historia. Det ska kännas naturligt för oss samer. Vi måste själva visa vår värld och hur den är – och det enda sättet att göra det på är att samer själva gör det, säger Elin Kristina Oskal.

Filmen spelas just nu in i Vittangi i Kiruna kommun. Den väntas ha premiär någon gång under 2024.

Fakta

Regissör: Elle-Márjá Eira

Huvudroll Elsa:  Elin Kristina Oskal

Främsta biroller: Lars-Ánte Wasara (som spelar Mattias) och Martin Wallström (som spelar Robert)

Producent: Khalil Al Harbiti

Exekutiv producent: Ann-Helén Laestadius

Lilla Elsa: Risten-Alida Siri Skum

Övriga skådespelare: Ida Persson Labba, Pávva Pittja, Inghilda Tapio, Magnus Kuhnmunen, Simon Issát Marainen, Niilá Omma, Anne Lajla Westerfjell Kalstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.