Vård- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) vid ett tidigare tillfälle. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Norge satsar på samisk hälsa: ”Kan inte leva med skillnaderna”

Uppdaterad
Publicerad

Norska regeringen presenterar flera förslag på satsningar på samisk hälsa.

Bland annat ska mer översättas till samiska – och hälsoråd ska anpassas till ett samiskt sammanhang.

Utöver trakasserier och diskriminering så rapporterar fler samiska kvinnor och män psykiska problem. Samer är också mer utsatta för känslomässigt, fysiskt och sexuellt våld jämfört med befolkningen i stort i Norge. Det här liknar resultaten i den hälsorapport kring svensk sida som SVT Sápmi rapporterat om tidigare.

Det här vill nu den norska regeringen komma åt med nya satsningar, skriver de i ett pressmeddelande.

– Även om det bara finns mindre skillnader i hälsotillståndet för personer med samisk bakgrund jämfört med resten av befolkningen så kan vi inte leva med sådana skillnader, säger vård- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol i pressmeddelandet.

Ökat inflytande

Som en del av det här vill den norska regeringen ge ett ökat inflytande, bland annat genom att ställa krav på att en ledamot i Folkhälsopolitiska rådet ska ha samisk bakgrund.

Samtidigt ska mer hälsomaterial översättas till samiska och hälsoråden ska anpassas till ett samiskt sammanhang.

– Vi vill säkerställa att den samiska befolkningen får hälsoinformation anpassad efter deras situation, och att olika tjänster får mer kunskap om individens behov, säger Kjerkol.

Historiska trauman

Dessutom ska en sajt som riktar sig till unga samer tas fram där det finns information om var det finns hjälp att få när man mår dåligt.

– Förnorskningspolitiken har gett många i den samiska befolkningen historiska trauman och stress. Förnorskningen kan också ske när den nationella folkhälsopolitiken inte tar hänsyn till det unika med samisk kultur och levnadssätt. Inom folkhälsopolitiken vill vi ändra på det med det här budskapet, säger Kjerkol.

”Behöver växla upp”

Även på svensk sida har regeringen reagerat på rapporterna och man beviljar nu Region Västerbotten 1,6 miljoner för att genom Kunskapsnätverket för samisk hälsa utveckla kulturanpassad hälso- och sjukvård.

”Det är viktigt att ge bra förutsättningar för en hälso- och sjukvård på lika villkor för det samiska folket i Sverige”, säger socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande enligt Sameradion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor med psykologen med psykologen Petter Stoor om hur urfolk är mer våldsdrabbade än befolkningen i stort – och vad Sverige kan lära av Norge för att komma åt det. Foto: Josefine Holgersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.