Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Åsa Össbo, forskare på Várdduo, om hur rivningarna i USA kan inspirera de som hoppas på liknande i Sápmi. På bilden Iron Gate-dammen i Hornbrook, Kalifornien, som är en av de som nu rivs. Foto: Haven Daley

Nu rivs vattenkraftverk i USA: ”En seger för folket”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 100 år med vattenkraftverk så rivs nu fyra dammar i Klamath-floden i USA.

Arbetet görs för att frigöra laxfisket och förbättra den biologiska mångfalden.

– Folket har förtjänat denna seger, säger Joseph James, Yurok-stammens ordförande.

Redan 2016 beslutades det att man skulle riva fyra dammar för att frigöra Klamath-floden i Kalifornien och Oregon i USA.

Men det dröjde fram till hösten 2022 innan allt hade godkänts av myndigheterna där arbetet har beskrivits som den största dammrivningen i USA:s historia.

Under början av 2024 har flera sprängningar gjorts vid en av dammarna där man hoppas vara klar med alla fyra dammar innan årsskiftet.

Gav el till 70 000 hushåll

Det efter 100 år av vattenkraft där dammarna gav el till motsvarande 70 000 hushåll men rivningen ska frigöra vattnet som ska förbättra den biologiska mångfalden vid Klamath-floden.

Innan dammbygget var floden ett av västkustens bästa fiskevatten där upp till 149 000 kungslaxar och 30 000 regnbågslaxar föddes varje år.

Men allt eftersom har beståndet minskat rejält och med rivningen kommer laxfiskarna få möjlighet att nå sina tidigare lekområden och man räknar med att flera arter kommer att öka med upp till 80 procent, rapporterar National Geographic.

Flera urfolksstammar har länge kämpat för att frigöra floden och är nöjda med att dammarna rivs.

– Laxen i Klamath kommer hem. Folket har förtjänat denna seger och nu fortsätter vi vår heliga plikt mot fisken som har försörjt vårt folk sedan tidernas begynnelse, har Yurok-stammens ordförande, Joseph James tidigare sagt.

”Blir svårt i Sápmi”

Även i Sápmi är vattenkraften en omdebatterad fråga och många samer är missnöjda visade en rapport för två år sedan.

Förra året presenterades dessutom ny forskning i projektet ”Skada skedd” där forskarna tittade närmare på hur vattenkraften påverkat urfolket även här.

– Det här som vi ser i USA nu är en hel flod, ett helt system, och det är det som är så fantastiskt. Det tror jag bli väldigt svårt i Sápmi på svensk sida eftersom det är så stora kraftmängder man tar ut från en hel älv, säger Åsa Össbo, forskare Várdduo.

Se hela intervjun med Åsa Össbo i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.