Kiruna flygplats kommer att hålla stängt i två veckor. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Idag stänger Kiruna flygplats: ”Radikal påverkan”

Uppdaterad
Publicerad

Idag, den 15 juli, stängde flygplatsen i Kiruna. Fram till den 29 juli kommer flygplatsen att hålla stängt till följd av renovering.

Totalt påverkar renoveringen 35 flyg, besöksnäringen och ambulansflyg.

Från och med måndagen den 15 juli och två veckor framåt håller Kiruna flygplats stängt. Anledningen är att banorna måste renoveras.

Ungefär 35 flyg kommer att påverkas av stängningen där man bland annat ska fräsa bort de övre lagren på landningsbanan och lägga ny asfalt.

– Det får en radikal påverkan på besöksnäringen men det är absolut nödvändigt för flygsäkerheten, har flygplatschefen Andreas Fredriksson tidigare sagt till SVT Norrbotten.

”Jobbig situation”

Många människor kommer att beröras och få hitta alternativa resvägar.

– Besöksnäringen påverkas radikalt, det är en jobbig situation, säger Fredriksson.

Kiruna Lappland var i vintras inte helt nöjda med stängningen.

– Vi har nog med utmaningar med tågtrafiken upp till Kiruna och fjällvärlden så att flygplatsen stänger får negativa konsekvenser för besöksnäringen, sa vd:n Peter Salomonsson till P4 Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.