Kanadas premiärminister Justin Trudeau och skyltar vid en minnesplats i Kamloops, British Columbia, nära den tidigare skolan där kvarlevor från 215 barn nyligen hittades. Foto: Jonathan Hayward och Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP/TT

Över 750 omärkta gravar upptäckta vid skola i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Över 750 omärkta gravar har hittats intill en tidigare internatskola för ursprungsbefolkningen i Saskatchwan i mellersta Kananda.

En upptäckts som väckt starka känslor i landet.

”Vi kommer att berätta sanningen om dessa orättvisor”, säger premiärminister Justin Trudeau i ett uttalande.

Nyligen upptäcktes kvarlevorna av 215 barn på mark som tillhörde en före detta katolsk internatskola för ursprungsbefolkningen i British Columbia, något som sände chockvågor genom det kanadensiska samhället.

Nu skakas Kanada av ännu en upptäckt.

Fler än 750 omärkta gravar har påträffats vid en före detta internatskola för ursprungsbefolkningen i sydöstra Saskatchewan. Det uppger Federation of Sovereign Indigenous Nations (FSIN), som representerar ursprungsbefolkningen.

Oklart hur många som begravts

FSIN beskriver fyndet som fruktansvärt och chockerande. Och enligt organisationens chef Bobby Cameron är detta bara början på antalet barn som kommer att hittas.

– Detta var ett brott mot mänskligheten, ett angrepp på First Nations (Kanadas ursprungsbefolkning, reds amn.). säger Cameron till CBC News.

Den numera nedlagda internatskolan drevs mellan 1899 och 1997 av katolska kyrkan. Det är oklart hur många barn och vuxna som är begravda på platsen.

”Tragiskt, men inte överraskande”, twittrar Perry Bellegarde, nationell chef för Assembly of First Nations (AFN), en politisk organisation som representerar omkring 900 000 ur Kanadas urspungsbefolkning.

”Skamlig påminnelse om den systematiska rasismen”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger i ett längre uttalande på torsdagen att han är fruktansvärt ledsen, och beskriver samtidigt upptäckterna som en del av en större tragedi.

”De är en skamlig påminnelse om den systemiska rasismen, diskrimineringen och orättvisan som urfolk har mött – och fortsätter att möta – i detta land”, säger Trudeau.

”Vi kan inte få tillbaka dem, men vi kommer att hedra deras minne och vi kommer att berätta sanningen om dessa orättvisor.”

Mellan 1831 och 1996 tvingades 150 000 barn från ursprungsbefolkningen att gå på internatskolor. Enligt en sanningskommission utsattes många för vanvård och övergrepp, skriver TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.