Förutom fotoutställning, filmvisning och fredliga demonstrationer på torget i Skellefteå, erbjöds en alternativ busstur till närliggande kalhyggen. Foto: SVT

Protester mot svensk skogspolitik vid EU-toppmötet i Skellefteå

Publicerad

Medan EU:s skogsdirektörer besöker Skellefteå, vill en rad miljöorganisationer och ideella organisationer visa upp en annan bild av det svenska skogsbruket än regeringens. På tisdagen hölls det demonstrationer på torget.

– Trots att de svenska politikerna vill framhäva hur duktiga vi, är går skogsbruket här åt helt fel håll, säger Maria Karlsson, Naturskyddsföreningen, till SVT Västerbotten

På temat ”Åt skogen”

Protesterna hölls på temat ”Åt skogen” i Sara kulturhus och på torget i Skellefteå.  Förutom fotoutställning, filmvisning och fredliga demonstrationer, erbjöds en alternativ busstur till närliggande kalhyggen.

Utöver Naturskyddsföreningen deltog Skogsnätverket Mycel, Greenpeace, Extinction Rebellion samt Amnesty Sápmi, som reste en kåta på torget.

”Måste respekteras”

– För samer är ju gammelskogar med hänglavar ytterst viktiga för renarnas vinterbete. Vi arbetar för att samernas rättigheter ska respekteras, skriver Maria Eklund, Amnesty Sápmi, i ett mejl till SVT Sápmi.

– Samernas urfolksrättigheter måste respekteras vid planering av avverkning av skog i Sápmi, fortsätter hon.

Skogsdirektörernas besök ingår i Sveriges EU-ordförandeskap. De är i Skellefteå i tre dagar, och olika skogsrelaterade frågor står på programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.