Foto: Fredrik Sandberg/TT

Renägare missnöjda med bristen på information kring stor militärövning

Uppdaterad
Publicerad

I mars genomförs övningen Nordic Response.

Drygt 20 000 deltagare kommer vara med i övningen.

Renägare i Kautokeino är missnöjda med att man fått så lite information.

Mellan den 4 mars och 15 mars genomförs den norska nationella övningen Nordic Response i norra Sverige, Norge och Finland med tillhörande luftrum och farvatten.

Runt 4000 soldater kommer under övningen att befinna sig runt Kautokeino-området.

NRK Sápmi rapporterar att flera renägare ska ha varit missnöjda med den sena informationen och i tisdagskväll hade man ett informationsmöte i Kautokeino.

20 000 deltagare

Bjørnar Ås, Försvarsmaktens projektledare i Norge, säger att det inte har varit möjligt att ge några exakta uppgifter innan övningen faktiskt närmar sig.

– Vi hoppas på förståelse och gott samarbete men jag förväntar mig inte att folk ska behöva ställa in eller flytta aktiviteter, säger han.

Övningen omfattar totalt drygt 20 000 deltagare på land, till sjöss och i luften. Deltagarna kommer från 14 nationer varav omkring cirka 4500 är svenska soldater, officerare och civilanställd personal.

I Sverige genomför man övningar i Kiruna, Luleå, Vidsel, Pajala, Skellefteå, Arvidsjaur och Boden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.