Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sarvslakt, Girjas sameby. Foto: Anette Niia, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inköpspriset för renkött skjuter i höjden

Uppdaterad
Publicerad

Inköpspriset för renkött har stigit med ca 20 procent sedan ifjol. Orsaken är bland annat hög efterfrågan.

– Jag har inte varit med om det tidigare. Vi har ungefär generellt en 20 procentig höjning på inköpspriserna, säger Roland Sandgren, VD för Arvidsjaur renslakt AB.

Inköpspriset för rensarv har stigit från fjolårets runt 100 kr/kg ink. moms till att ligga på runt 125 kr/kg ink. moms. Men trots prisökningen väljer många renägare att inte sälja renar. Exempelvis hade Girjas sameby ingen uppköpare på plats under gångna veckans sarvslakt.

– Vi har ingen försäljare här. Folk behöver själva slakta till husbehov, och det är lite sarvar. Det blir inte tillräckligt över för att kunna dra en slaktflock till försäljning, säger Ingemar Blind, ordförande Girjas sameby. 

”Aldrig sett en sådan här höjning”

Roland Sandgren, VD för Arvidsjaur renslakt AB, menar att höjningen beror bland annat på högre efterfrågan i kombination med att de vill gynna samebyarna med den här strategin.

– Vi har valt den här strategin för att försöka gynna rennäringen. Vi ägs ju av sex samebyar och vi känner att vi ska ha det ansvaret mot näringen att hålla uppe priserna. För utan en fungerande rennäring, då har vi inga renar att slakta i framtiden.

”Höjningen kommer försent”

Ingemar Blind tycker att det är bra att renköttspriserna har stigit, men han menar att höjningen kommer försent.

– Den skulle ha kommit för 3, 4 eller 5 år sedan, när folk hade stora hjordar. Det har varit så dåliga år, vilket har gjort att renhjordarna har minskat, och med det också sarvarna, säger Ingemar Blind, Girjas sameby. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer