”Det är rådande coronasituation, som gör att kommunen beslutar att marknaden blir digital”, säger Viktor Segerström, vice ordförande i kommunstyrelsen (v). Foto: SVT

Jokkmokks marknad blir digital – Bäst rent moraliskt, säger kommunstyrelsen.

Uppdaterad
Publicerad

Det var under fredagsförmiddagen som Jokkmokks kommunstyrelses arbetsutskott beslutade att göra marknaden digital.

– Vi vill noga understryka att vi inte ställer in marknaden. Utan den kommer att hållas digitalt, säger Viktor Segerström, vice ordförande i Jokkmokks kommunstyrelse (v).

– Det är på grund av den rådande coronasituationen. Det är svårt både moraliskt och realistiskt att arrangera en vanlig marknad, säger Viktor Segerström.

Han fortsätter:

– Även om det inte finns några restriktioner att hålla utomhusarrangemang, så blir det svårt. Då man inte kan spärra av området och använda coronapass.

Under veckan har flera andra arrangörer såsom Samernas Utbildningscentrum och Ájtte Fjäll- och samemuseum meddelat att man kommer att ställa in eller begränsa arrangemang.

– Marknaden är inte bara utomhusmarknad, utan så mycket mer, säger Viktor Segerström, vice ordförande i Jokkmokks kommunstyrelse.

”Tråkigt, men rätt beslut”

Stefan Andersson är tillväxtchef på Jokkmokks kommun. 

– Beslutet är ansvarsfullt och det enda rätta.

Hur känns det?

– Jättetråkigt att inte få arrangera folkfesten för både företagare och besökare, men det är bästa beslutet.

Kommunen kommer att erbjuda de utställare och säljare som hade anmält sig till utomhusmarkanden att få en digital plats.

– Vi kommer inte att ha lika många egenproducerade digitala inslag som i fjol, men det kommer att bli bra, säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer