Här längs den 20 mil långa rysknorska gränsen har renarna gått över. Efter två månaders bete på fel sida kräver Ryssland Norge på höga böter. Foto: Jonas Karlsbakk/Barentssekretariatet

Ryska böter på 47 miljoner kr för renar som betat på fel sida

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kräver Norge på 47 miljoner kronor efter att 40 renar betade på fel sida av rysknorska gränsen i vintras.

– Jag har aldrig varit med om så höga böter för olovligt bete, säger Widar Skogan, chef på rennäringsavdelningen på Landbruksdirektoratet (motsvarar Jordbruksverket), till NRK Sápmi.

Det var i december i fjol som anställda vid ryska delen av Pasvik nationalpark upptäckte en renflock som betade längs motorvägen Rajakoski-Nikel.

Det norska gränskommissariatet varslades, enligt iFinnmark, och ryssarna föreslog ett möte. Renarna var på rysk sida i drygt två månader.

Landbruksdirektoratet, som tagit över ansvaret för gränsstängslet, har prioriterat att underhålla och laga stängslet, före att ha möte med ryssarna. Widar Skogan säger till NRK Sápmi att han ska träffa den ryska nationalparksledningen senare i år. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.