Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här blir Idol-juryn rörd av Sara-Elvira Kuhmunens jojk. Foto: TV4

Här hyllas Sara-Elvira av Idoljuryn: ”Magiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen klev jojken in i Idol 2023 – och hyllades stort av juryn. De blev närmast tagna av Sara-Elvira Kuhmunens ”Čuvggodit”.

– Ibland kommer någon in och är magisk, säger Katia Mosally i programmet på TV4.

I Sápmi är hon ett känt namn. Bland annat som förbundsordförande i Sáminuorra och med en andra plats i Sámi grand prix 2022.

Men för den stora svenska publiken var det på tisdagskvällen som Sara-Elvira Kuhmunen, 23, tog sitt första stora kliv in i TV-rutan. Och det med besked. En rörd Idol-jury gav henne en guldbiljett när jojk för första gången hördes av en deltagare i programmet.

– Jag skulle köpa alla biljetter som fanns bara för att få sitta själv och höra dig sjunga i någonslags bergdal, säger Anders Bagge i TV-programmet.

”Det var lite speciellt”

Jojken som Kuhmunen framförde vid audition i Luleå är densamma som hon tävlade med i Sámi grand prix. Den heter ”Čuvggodit” vilket på svenska blir ungefär ”Att ljusna”. Hon beskriver den ungefär som vetskapen om att när det är mörkt så kommer det ljusna igen.

Men hon tycker inte att Idol går att jämföra med Sámi grand prix.

– Idol har ju alltid funnits, det var lite speciellt. Man funderade ju innan hur juryn skulle ta emot jojken, säger hon till SVT Sápmi.

Sara-Elvira Kuhmunen är däremot inte den enda med Sápmi-koppling i årets Idol. Maxida Märak deltar också i programmet som gästcoach för de aspirerande artisterna.

Nästa steg för Sara-Elvira Kuhmunen är nu Idols slutaudition som börjar sändas i TV4 den 18 september.

Se Sara-Elvira Kuhmunens jojk och juryns reaktioner i klippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.