Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niila Inga är med i flera klimatforskningsprojekt, och är besviken på bristen av klimatfokus i valrörelsen. Foto: SVT/Mikaela Sjöstedt

Saknar klimatfrågan i valrörelsen: ”Politikerna har ett storstadsperspektiv”

Uppdaterad
Publicerad

Var tog klimatfrågan vägen i valrörelsen och i det politiska samtalet? Det undrar bland andra Niila Inga, klimatengagerad samebyordförande.

Nila Inga, ordförande Leavas sameby,  har varit med i flera klimatprojekt och samarbetar med forskare i klimatforskning. Han anser att klimatfrågan har hamnat i skymundan under valrörelsen.

– Klimatfrågan har inte alls varit i fokus under den här valrörelsen. Det verkar som att de glömt bort den helt, eller att de inte vågar lyfta frågan.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Han vill se en bredare debatt av klimatfrågan och omställningen.

– Politikerna har för litet perspektiv, ett storstadsperspektiv. De ser det arktiska området som något som är långt borta och inte påverkar oss. De talar bara om grön omställning, men ingen ser på hur den påverkar.

”Urfolk måste vara med och finna lösningar”

Ungdomsförbundet Sáminuorras ordförande Sara Elvira Kuhmunen vill att politikerna fokuserar mer på klimatet när det talas om framtiden.

– Urfolken måste få vara med och finna lösningar. Det kan inte vara så att de som tagit hand om jorden och som lever nära naturen ska köras över när det talas om grön omställning. 

Fyra gånger fortare än på övriga jorden

Uppvärmningen av Arktis har gått fyra gånger fortare än resten av jorden under de senaste 40 åren, enligt en artikel publicerad i augusti av norska och finska forskare. Efter att ha analyserat satellit-data såg man att Arktis i genomsnitt blev 0,75 grader varmare varje årtionde.

– Det går så fort nu och det måste till lösningar, och jag tror inte på att bara exploatera mer mark för grön omställning, säger Niila Inga, ordförande Laevas sameby.

Vad ser du för lösningar?

– Vi måste komma ifrån att det är pengar som ska styra. Är det så viktigt med höga vinster för företagen varje år? Vi kommer inte komma ifrån det här läget som vi är i om vi bara ser på vinstintresse. Det är det som satt oss hit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet