Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Jenny Wik Karlsson, företrädare från Sirges sameby, om att domstolen gett klartecken för gruvan i Gállok/Kallak. Foto: SVT

Samebyarna efter domen: ”Vi är oerhört besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

Högsta förvaltningsdomstolen ger klartecken till gruvplanerna i Gállok/Kallak.

Sirges sameby är besvikna men ger samtidigt inte upp.

– Frågan är långtifrån över, säger Jenny Wik Karlsson som företräder Sirges sameby.

Nio månader efter förhandlingarna i Högsta förvaltningsdomstolen kom beskedet på tisdagen.

Domstolen ger klartecken för de omstridda gruvplanerna i Gállok/Kallak.

Gruvbrytning i Kallak

– Jag är oerhört besviken över att beslutet står kvar. Högsta förvaltningsdomstolen har inte har lyssnat på oss och vi hade hoppats på ett helt annat utfall, säger Jenny Wik Karlsson, som företräder Sirges sameby.

”Kommer ha enorm påverkan”

Sirges hade tillsammans med Jåhkågasska tjiellde och Naturskyddsföreningen överklagat bearbetningskoncessionen.

– De transporter som kommer att ske till och från gruvan, oavsett om det är via järnväg eller väg, så kommer det ha en enorm stor påverkan på Sirges och det har man inte ens tittat på.

Men även om gruvbolaget nu har fått grönt ljus så behövs ett miljötillstånd innan projektet kan bli verklighet. Det tillståndet förväntas man lämna in under tredje kvartalet i år.

– Det är lätt att glömma men gruvbolaget får inte sätta spaden i backen nu. Vi i samebyarna måste fundera kring miljöprocessen och det finns goda grunder där att lyfta fram det som vi har gjort nu även om vi hoppades att det skulle ta slut här, säger hon och fortsätter:

– Byarna kommer med största sannolikhet inte ge upp förrän det i så fall är en gruva där. Men jag vill skicka signalen att frågan är långtifrån över.

”Lång process kvar”

Jon Mikko Länta, ordförande i Jåhkågasska sameby, är inne på samma spår.

– Man är lite besviken men jag fäster inte så stor vikt vid det här. Det är en lång process kvar, den största och viktigaste pusselbiten har vi framför oss i miljötillståndet. Vi kommer försöka få stopp på det hela, säger han.

Beowulfs vd Ed Bowie säger att bolaget nu siktar in sig på nästa stora utmaning – att vinna den lokala opinionen för gruvan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jon Mikko Länta, ordförande i Jåhkågasska sameby, om Högsta förvaltningsdomstolens dom. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet