Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här avslutar Silje Karine Muotka sitt nyårstal. Foto: NRK

Sametingspresidenten kritiserade regeringen i nyårstalet

Uppdaterad
Publicerad

Sametingspresidenten på norsk sida, Silje Karine Muotka, har hållit sitt årliga nyårstal.

Där gick hon hårt åt mot den norska regeringen och staten.

– De ändrar inte sitt beteende, säger hon i talet.

Traditionsenligt håller Sametingspresidenten på norsk sida ett nyårstal på nyårsdagen och Silje Karine Muotka valde den här gången att gå hårt åt mot den norska regeringen.

– Staten vill visa att de har lärt sig, men ändrar inte sitt beteende, säger hon.

En stor del av kritiken handlar om hur regeringen hanterat Fosen-fallet.

”Kränkningarna pågår fortfarande”

Det har gått mer än två år sedan sedan Högsta domstolen i Norge slog fast att landet begår folkrättsbrott då vindkraftparken i Fosen byggts mitt i renbetesmark och stora demonstrationer har arrangerats vid flera tillfällen.

– Det är omöjligt att hålla ett nyårstal som inte kommenterar det faktum att kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Fosen fortfarande pågår, säger Muotka, enligt NRK Sápmi.

Även om kritik riktas mot staten och regeringen så talar Muotka också om försoning där hon lyfter fram den 700 sidor långa rapport, sammanställd av norska Sannings- och försoningskommissionen, som lämnades över till Stortinget i somras.

”Försoning är långsiktiga målet”

Där visas flera exempel på förnorskningspolitiken som samer, skogsfinnar, norgefinnar och kväner utsatts för historiskt.

– Nu måste vi ta reda på hur vi ska börja åtgärda de skador som det har orsakat och fortfarande orsakar. Försoning är det långsiktiga målet. Det är en lång och krokig väg dit, och mycket måste först repareras.

Även Norges kung Harald V var inne på det i sitt nyårstal.

– Det berättades skakande historier om de orättvisor som begåtts mot samer, kvener och skogsfinnar. Att se med öppna ögon på vad som faktiskt har hänt är avgörande för det försoningsarbete som nu måste följa i kölvattnet av det viktiga betänkandet, sa kungen i sitt tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.