Filmen ”Je'vida” vann tre Jussipriser i fredags. Foto: IIikka Jaakola / Oktober Oy

Samiska filmer prisades på Jussigalan

Uppdaterad
Publicerad

Finlands största filmgala Jussigalan arrangerades i fredags.

Då blev det stora framgånger för ”Je'vida” som vann tre priser och ”Máhccan – ”Homecoming” tog hem priset som bästa dokumentär.

Filmen ”Je'vida” var nominerad till sju Jussi-priser för Årets film, Årets foto, Årets musik, Årets ljuddesign, Årets klippning och Årets kostymdesign.

I fredags gick Jussigalan av stapeln och filmen vann då priser för bästa kostym, bästa originalmusik och bästa ljudbearbetning.

”Je'vida” som hade premiär i oktober förra året, är skriven och regisserad av Katja Gauriloff, och handlar om livet för en skoltesamisk kvinna.

– Jag är jättestolt för alla nomineringarna. Folk har tackat för att filmen har väckt till diskussion och börjat prata. Vi har ju precis som i de andra nordiska länderna igång en sanningskommission, och responsen till mig personligen är att det är bra att man äntligen pratar om dessa saker och gör de synliga, säger Gauriloff till Yle.

Suvi West och Anssi Kömis dokumentär ”Máhccan – ”Homecoming”, som berättar historien om samiska museiföremål som återvänder till sitt folk, vann dessutom priset som Årets dokumentär.

De fick också ta emot ett pris från Nordisk Film Award på 20 000 euro, drygt 200 000 kronor där det bland annat står i motiveringen att man ”höjt nivån på filmskapandet och därmed berikat den finländska filmkulturen”.

Jussipriset är ett av Europas äldsta filmpris där de första Jussistatyetterna delades ut redan 1944.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.